17-01-2019 25-06-2022

L'HOSTAL DE LA GLÒRIA Josep Maria de Sagarra

L'HOSTAL DE LA GLÒRIA Josep Maria de Sagarra 

 1.-Introducció 
 - Autor Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, va néixer el 5 de març de 1894, en el si d'una família de senyors rurals que, datada del segle XVI ençà, es traslladà tres segles després a la ciutat comtal. De fet, la infància i l'adolescència de Segarra en aquella casa on “el clima d'unes existències remotes continuava present en les olors, en els objectes i fins en els costums” van estar impregnades d'una mentalitat del segle divuit que presidia la vida familiar i que féu que en la seva descoberta de la realitat exterior -els carrers i la gent, l'escola i els companys -, allò que era la vida barcelonina de cada dia, adquirís caire d'insòlit i de meravellós per efectes de contrast. Les estades estiuenques, per altre costat, a la finca familiar de Santa Coloma de Gramanet constitueixen una altra contrapartida en la formació cultural del nen Segarra tant pel que significaren de descoberta de la realitat de la naturalesa -“aquella Arca de Noè”-, com de referent immediat dels seus primers esborranys literaris. 

- TEMA 
 El tema d'aquesta gran obra es la traïció d'una germana. Queda demostrat que la infidelitat del marit, les mentides i l'enveja, com al final la Gloria acaba superant-ho tot gràcies a la seva paciència i valentia. 

- ARGUMENT 

 A Ripoll hi ha un Hostal on hi treballa la Glòria. L'hostal el comparteix amb el seu marit Andreu, però ell no hi col·labora gens per a mantenir-lo. La Roser, la germana de la Glòria, vivia al mas amb els seus pares, i va arribar a L'hostal per trobar marit a Ripoll. 

La Roser té una aventura amb l' Andreu que no te fi, ja que fa trontollar la debilitat de l' Andreu i L'ambició de la Roser. Els dos pateixen per no ser descoberts. La Roser vol prendre el marit a la seva germana i sempre L'acusa a ell de la seva debilitat davant la Gloria. 

 La Glòria es una dona que té a tots els homes enamorats, per que es una dona meravellosa i es impossible de resistir-se'n. Però això al seu home no ho compren. Apareixen a L'hostal tot d'homes que no paren de valorar-la i apreciar-la. Després arriba en Rupit, l' Angeleta i la Glòria, com son pobres, els hi dona menjar. Aleshores apareix en Forcadell, el nou jutge, ric i gallard. El qual, després d' estar parlant amb la Glòria, també s'enamora d'ella. 

 El Ventós i la Flora són hostes a L'hostal, i donen versemblança de tota la història. Es vol fer introduir en aquests dos personatges, les males llengües del poble. El marit, ric i vell, marxa amb una jove perquè no suporta més a la seva dona. 

Ella al quedar-se sola, comença maquillar-se i a vestir-se de tots colors. Gertrudis, una dona gran, es dona conta de tot el que passa a L'hostal, però a la seva manera, perquè mai sap les coses del tot cert, només el que escolta darrera les parets. Com la Roser no troba marit, la Glòria li troba un i pacten un matrimoni. Per el prometatge L'home li regala joies, ja que així creia que li podria fer gràcia uns quants detalls de valor. Un dia el promès arriba a L'hostal i la Glòria no hi es. La Roser no el vol veure i surt l' Andreu

Els dos homes parlen, l' Andreu li diu que la Roser esta malalta i que ell en el seu lloc, no es casaria amb ella. El promès insisteix en saber el que l'Andreu amaga. L' Andreu li diu que la Roser te historia, que no es gens innocent, ni tampoc virginal. Al cap d'una estona apareix la Glòria i l' Andreu marxa. El promès comenta a la Gloria que després d'haver parlat amb el seu marit, ja no es vol casar amb la Roser i la Glòria després d'això comença sospitar. La Roser i l'Andreu en la següent escena parlen de marxar plegats i deixar-ho tot. La Glòria que se n'adona d'alguna cosa parla amb la seva germana, com ja comença a comprendre el que passa li demana a la Roser que ho deixi estar, perquè lo que fa no estava gens bé i no tenia cap sentit. La Roser li dona la culpa de tot el que esta passant a la Glòria ja que no s'atreveix a explicar-li de tot lo que està passant amb el seu marit. 

 La Gertrudis li fa una reflexió a l' Andreu sobre tot el que està passant, aleshores arriba el jutge, que esta enamorat de la Glòria, que es vol allotjar a l' hostal, però justament a l' habitació de la Glòria, ella no entén que la vol a ella també en aquella habitació. Els dos pugen a veure l' habitació. L' Andreu aleshores reacciona al pensar que pot perdre a la Glòria, l' enveja el fa reaccionar. També es dona comte de que no estima a la Roser, i de qui realment esta enamorat es de la Glòria. L' Andreu fa fora el jutge del Hostal. La Roser ja preparada per marxar comenta a la Glòria que ha guanyat, perquè l'Andreu l'ha triada a ella. La Glòria els perdona perquè sap que l'Andreu sempre ha estat enamorat d' ella. La Roser marxa al mas amb els seus pares. 

- ESTRUCTURA NARRATIVA 

 - Introducció: Presentació dels personatges i de la situació.
 - Nus: Apareix el jutge, el promès de la Roser i el descobriment de la mentida 
 - Desenllaç: L' Andreu es dona comte de que estima a la Glòria i la Roser Marxa amb els seus pares. 

- PERSONATGES 

 Un personatge principal es aquell que mou l' acció, ja que canvia de caràcter en el transcurs de la historia. 
 - Personatges Principals: 
 Glòria: Es la protagonista de la obra. Pacient, forta, treballadora, bona i de caràcter transparent. Físicament es com qualsevol dona, no es caracteritza per la seva bellesa, sinó per la seva bellesa interior i alegria, té a tots els homes enamorats.

Andreu: Es un home molt feble que no li agrada treballar i es deixa dominar per la seva dona, a la qual no dubta en trair, ambla gelosia. Físicament es ben plantat però sense seguir i li agrada anar sempre ben col·locat. 

 Roser: Es una dona molt infantil. Te molta gelosia de la seva germana, ho vol tot per ella, es orgullosa i despòtica, ho tracta tot malament i li pren l' home a la seva germana. Físicament es molt maca. 

 Els personatges secundaris son aquells que no mouen l' acció, ja que no tenen una evolució psicològica al llarg de la obra. 

 - Personatges Secundaris: 

 Sr. Jutge: Es un home poderós, que vol aconseguir el que es proposa i està enamorat de la Gloria, per això vol aconseguir sigui com sigui que deixi l' Andreu i s' en vagi amb ell. Es prepotent, educat, amb molts estudis i molt exigent. Físicament es ben plantat i ben vestit. 
 Gertrudis: Es una dona molt tafanera, fa reaccionar l' Andreu perquè senti enveja. Es una dona vella i sempre va vestida de negre.  
Ventós i Flora: La dona es molt pesada i vol manar sobre el seu marit, el qual es cansa d' ella i s' en va amb una noia molt més jove que ell. Però com estima la seva dona, torna amb ella. 

 Promès de la Roser: De caràcter feble e innocent, econòmicament molt ric. Va a consultar sempre a la Glòria. Físicament poc atractiu i madur. 

 Rupit i Angeleta: Dos nois pobres a qui la Glòria sol donar de menjar. El Rupit s'enamora de la Gloria com molts altres també.

 Amics de l' Andreu: Van cada tarda a l' hostal per veure a la Gloria i També a beure una mica de vi. 

- ESPAI 

 L' acció es desplaça en l' Hostal de la Glòria, un espai tancat, es a dir, un espai propici per a situacions límit. 
Aquest lloc, transmet una atmosfera sufocant, atès a les discussions contínues de l' Andreu, la Glòria i la Roser. 

- LLENGUATGE 

 Es pot observar clarament la grandesa del diàleg, que es caracteritza per la seva fluïdesa i la intensitat. Predominant les rèpliques curtes i ràpidesa. S'uneixen la realitat i la poesia.

 El llenguatge té un intens sabor popular català de la època. Es tracta de teatre. Tot escrit en vers però amb llenguatge molt entenedor. Hi ha varietats dialectals: "viure a pagès", "un altre música",típic de Ripoll. Parlen en present en tot moment. La major part de les oracions són llargues (subordinades). 

 També s'ha de mencionar la dimensió poètica del diàleg, omplert de simbolisme. Amb això es crea una atmosfera dramàtica i s'aconsegueix una individualització dels personatges.