17-01-2019 25-06-2022

El retaule del flautista

El retaule del flautista
La nova aposta del Grup de Teatre

Pròleg: 
Lisbeth i Hans El próleg és una petita introducció a l'obra, al retaule. L'obra té lloc a Pimburg, una vila d'Alemanya pels voltants del riu Weser. Tota la vila estava infestada de rates, es trobaven per tot arreu, ho destrossaven tot i eren tan grosses que fins i tot els animals domèstics els hi tenien por. Cada vegada n'hi havia més i la gent ja no sabia que fer, així que va decidir anar a la casa de la vila on hi havia el burgmestre, el cap de la vila i els regidors.

 Personatges 
Frida: Narradora que ens fa un petit resum de cada escena. És la que emprèn l'acció perquè la gent poderosa de la vila vegi el problema de la pesta com a propi. 
Hans: Narrador que ens explica en moltes ocasions que passarà en l'escena. 
Ferrer: És el cap de la milícia i una persona rígida. Li preocupa l'ordre de la ciutat. Ell sempre fa més cas a la fe moral que a el burgmestre. 
El sabater: Un home sincer, coherent, que veu les contradiccions del burgmestre i voldria substituir-lo. Ell és qui causa la revolta. El reverend 
Grundig: Un personatge tòpic de l'època franquista, perquè representa l'aliança entre l'Església i el poder. Ell diu que Walter és un bruixot i l'intenta cremar a la foguera. 
Els regidors (Batts, Webs, Kost, Rush): Són uns personatges que defensen els seus propis interessos quan hi ha problemes. Per això es reparteixen les rateres entre els seus magatzems i botigues. 
Els síndics (Weis i Baun): Veuen que la plaga és una bona ocasió per treure'n profit, ells especulan que Walter és un bruixot i l'intenten enfonsar. Són els mestres dels gremis manyans i de la Doctíssima Corporació d'Apotecaris. 
El Burgmestre: Un home autoritari i democràtic, que manifesta unes qualitats, entre elles la intel·ligència, el seny i l'honradesa. És un home just que vol ser reelegit per això intenta solucionar el problema de les rates tot i que al final les rates els treuen del poble. Walter Romberg: Ell és el flautista. Dóna per descomptat que és el flautista d'Hamelín, però no hi ha manera de saber-ho del cert. És un personatge irònic, no té pèls a la llengua i és honest. El posen a la presó perquè el reverend diu que és un bruixot. Al final el burgmestre li dóna els diners i li diu que comenci però ell li torna els diners i fuig corrents. 
Lisbeth: La filla del burgmestre, és una noia jove respectuosa amb el seu pare, però sembla que s'enamora de Walter, i per això l'intenta treure de la presó. 
Grete: És la criada del burgmestre. Ella posa pegas a Walter dien que el dimoni l'envia. Remuga pregàries. 
Agutzil: És un ajudant del burgmestre. Representa la veu del burgmestre al poble. Organització social[modifica | modifica el codi] L'obra El retaule del flautista se situa durant el segle XIV. En aquella època l'organització social era diferent de l'actual, i l'església i tot allò relacionat amb Déu i la religió cristiana era molt important. La persona més poderosa era Déu; per sota seu hi havia l'església, la qual el representava, i estava composta pel Papa, Cardenals, Bisbes, Rectors i Capellans. Personatges: reverend Grundig (rector). Per sota hi havia els reis, nobles, comptes, i els burgmestres; aquests últims eren els alcaldes dels pobles i ciutats, i a més tenien la màxima autoritat civil. 
Personatges: Schmid (burgmestre), Lisbeth (filla del burgmestre).
 La milícia (el poder militar) eren aquells soldats que en temps de guerra, es quedaven als pobles i a les ciutats per protegir-les. Estava al servei del burgmestre. Personatges: Ferrer, soldats. L'agutzil (el poder executiu) era com un policia que estava a les ciutats i que igual que la milícia, estava al servei del burgmestre.

 Personatges: Agutzil. Els regidors (el poder polític), els propietaris dels magatzems, de les botigues, etc. Normalment eren els rics del poble o de la ciutat. 
Personatges: Webs, Batts, Rush, Kost. Els síndics (el poder econòmic) eren els representants dels gremis. Personatges: Weis, Baun. A sota de tot, hi havia la gent del poble, la part més pobra. Estava composta per pagesos, peons, carnissers, peixaters, artesans... Personatges: Frida i Hans (narradors), sabater (representant del poble), Grete (minyona), carcellers, soldats, pregoners, vilatans...